söndag 17 november 2013

Hel grillad kyckling i ugn med timjan och tomater

Jag anser att det absolut bästa sättet att tillaga kyckling är som hel fågel. Det är både bäst för smakerna och för plånboken. Det är inte svårt att stycka upp en färdiglagad kycklingen, du lär dig snabbt! Använd Youtube som hjälp. Viktigt när man lagar hel kyckling är att ösa fågeln med stekskyn under tillagningen. På så sätt får man ett smakrikt och knaprigt skinn. Lycka till!


Grillad kyckling, 4 portioner
1 hel färsk kyckling
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger el. balsamvinäger
1/2 msk soja
1 msk finhackad färsk timjan (torkad går bra)
1 citron
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
400 g körsbärstomater
2 små gula lökar
150 g solrosskott eller krasse

Till servering
Potatismos, ris eller risotto

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Blanda olja, vinäger, soja och kryddor samt rivet skal från hela citronen. Dela citronen på mitten och fyll kycklingen med halvorna. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Skala och klyfta löken. Skölj och dela tomaterna i halvor. Lägg tomater och lök runt kycklingen i formen. Häll marinaden över kycklingen och gnid in den ordentligt. Grilla kycklingen ca 1 timme i ugnen till bröstbitarna har en innertemperatur på 70 grader. Ös kycklingen var 10:e minut. Ta ur kycklingen ur formen och stycka upp den i bröst, lår och vingar. Lägg tillbaka den i formen och garnera med solrosskott eller krasse. Det behövs ingen sås till denna rätt, använd den goda skyn från grillningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar