söndag 10 mars 2013

Texas chili

Det finns mer hos det amerikanska köket än snabba burgare, friterad kyckling och makaroner med ost. Nedan är en fantastisk gryta som kan närmast liknas vid en chili con carne. Personligen vill jag ha min chili tjock och mustig, gärna på gränsen till för stark så att gräddfilen blir ett oumbärligt tillbehör.


Texas chili, 6 portioner
1.2 kg högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk hackad inlagd jalapeno
1 tsk torkad dragon
2 tsk malen spiskummin
2 tsk chilipulver
2 dl vatten
300 g svarta bönor
300 g krossade tomater
olivolja till stekning
salt och peppar

Till servering (några förslag)
Guacamole
Gräddfil
Hackad rödlök
Riven lagrad ost
Nachos
Tortillas
Ris
Inlagd jalapeno
Tunt skivad tomat

Putsa köttet från hinnor & senor, skär det i mindre bitar. Bryn köttet i en gjutjärnspanna eller gryta till fin färg i lite olivolja. Skala och hacka löken. Stek löken i en stor kastrull på medelvärme i några minuter. Fortsätt med att blanda ihop kryddblandningen. Hacka chilin grovt och pressa den genom en vitlökspress ner i en bunke. Släng skalet som fastnar i pressen. Pressa också två vitlöksklyftor. Tillsätt dragon, spiskummin chilipulver och 0.5 dl vatten. Blanda ordentligt. Häll kryddblandningen i kastrullen och låt fräsa med löken i några minuter. Tillsätt restan av vattnet, tomaterna och köttet. Grundkrydda med salt och peppar. Rör om och låt puttra på svag värme under lock i ca 2 timmar, titta till grytan och rör om då och då. Mot slutet av koktiden, kontrollera konsistensen och låt eventuellt grytan puttra utan lock för att få en tjockare konsistens. Tillsätt bönorna de sista minuterna. Smaka av med salt, peppar och chili. Servera mer alla världens tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar