söndag 28 april 2013

Pilgrimsmussla, blomkålscrème och brynt smör

Det finns få råvaror man behöver göra så lite med för att de skall smaka himmelskt som pilgrimsmusslan. Stek den snabbt i lite smör, salta lätt och du är hemma. Jag försöker att inte ha för kraftiga smaker i kombination med pilgrimsmusslor, utan låter den stå i centrum.


Pilgrimsmussla med blomkålscrème, 4 portioner (förrätt)
8 st pilgrimsmusslor
1/2 blomkålshuvud
1/2 dl crème fraiche
3 msk smör
1 msk citronsaft
smör och olja till stekning
salt och vitpeppar
sparrisknoppar eller färsk persilja till garnering

Skölj och dela blomkålen i mindre bitar. Skär en kvist i tunna skivor till garnering. Skär eventuellt bort träiga delar av stammen. Koka blomkålen till den är mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min. Mosa blomkålen grovt med en gaffel eller potatisstomp. Tillsätt crème fraiche och värm upp hastigt. Mixa crèmen helt slät med en stavmixer, smaka av med salt och vitpeppar. Se till att crèmen inte blir för lös, låt den i så fall ånga av på medelvärme. Bryn smöret i en kastrull och tillsätt citronsaften. Stek musslorna i en blandning av smör och olja hastigt till fin färg på båda sidor. Salta lätt. Stek inte musslorna för länge, då blir konsistensen gummiaktig och tråkig. Lägg en klick blomkålscrème på varje tallrik. Placera musslorna på crèmen, toppa med brynt smör och garnera med blomkålsskivorna och skotten från sparrisknoppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar