torsdag 30 januari 2014

Cordon bleu, kapriscrème och rostad potatis

Ost och skinkfyllt schnitzel. Så fantastiskt gott. Tricket för en riktigt god cordon bleu är att banka ut köttet tunt. Annars riskerar man att stå med en bit kött som är högre än den är bred efter man har fyllt, vikt, panerat och stekt det (jepp, jag har testat...). Melker Andersson har stått för inspirationen till nedan komposition som är en utmärkt bjudrätt!


Cordon bleu, 4 portioner
600-800 g skinkschnitzel (ca 8 skivor)
8 skivor lufttorkad skinka
200 g Emmentaler-ost
1 kruka basilika
2 dl vetemjöl
4 ägg
3 dl ströbröd
salt och peppar
smör och olja till stekning

Kapriscrème
2 dl crème fraiche
1 dl majonäs
4 msk kapris
1 msk kaprisspad
peppar

Till servering
Ansjovis
Citron
Persilja till garnering
Ugnsrostad potatis
Blandsallad

Blanda alla ingredienserna till kapriscrèmen, låt dra. Banka ut köttet med en köttklubba eller undersidan av en kastrull. Salta och peppra. Lägg skinka, ost och basilika på ena halvan, vik. Dubbelpanera de fyllda schnitzlarna i mjöl, ägg och till sist ströbröd. Stek ca 4-5 min per sida på medelvärme. Servera med kapriscrèmen, ansjovis, citron och ugnsrostad potatis.


torsdag 23 januari 2014

Pulled pork

Nedan rätt har blivit en riktig favorit hemma hos oss. Den kräver lite planering och tillagningstid men det är det absolut värt! Som tillbehör kan man ha potatis, ris eller som föreslaget nedan bröd och vitkålssallad. Grundreceptet som jag inspirerats av är signerat Tom Sjöstedt.


Pulled pork, 4-6 portioner
1 kg fläskkarré
salt och peppar
2 gula lökar
150 g rökt sidfläsk
smör till stekning

Marinad
1 dl bbq sås
2 msk rödvinsvinäger
2 msk sambal oelek
1 msk dijonsenap
1 msk oregano
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen ingefära
1 tsk cayennepeppar


Vitkålssallad
400 g vitkål
1 äpple
1 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Till servering
Bröd, tex baguette eller källarfranska
Tomatsalsa
Smörgåskrasse till garnering

Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör i en het stekpanna så att ytan får fin färg. Lägg köttet i en ungsfast gryta. Stek fläsk och lök i samma panna som fläsket, lägg över i grytan. Slå över marinaden och stek i ugn 6-8 timmar på 90 grader varmluft. Ta sedan upp köttet ur grytan, dra isär det med två gafflar och lägg tillbaka i grytan och blanda med den underbara såsen. Koka upp på spisen och reducera eventuellt såsen något om den är för rinnig.

Skiva vitkålen tunnt, riv äpplet. Blanda med crème fraiche, senap och smaka av med salt och peppar.

torsdag 16 januari 2014

Ugnsbakad kolja, rotfrukter, sidfläsk och hollandaisesås

Som västkustgubbe är jag löjligt förtjust i fisk och skaldjur, dock lagar jag det alldeles för sällan själv. Därför blev jag väldigt glad när jag i julklapp för några veckor sedan fick boken Mannerströms Fisk och en filékniv av min kära fru. Sedan dess har det blivit desto fler firrar på tallriken!


Ugnsbakad kolja, 4 portioner
800 g filé av kolja eller torsk
3 morötter
4 potatisar
2 små gula lökar
150 g rotselleri
150 g kålrot
1 citron
1 msk olivolja
1/3 purjolök
300 g rimmat sidfläsk
ev. gräslök till garnering

Hollandaisesås
3 äggulor
200 g smält smör
1 liten nypa cayennepeppar
citronsaft
salt

Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar (alla utom purjolöken). Skär citronen i kraftiga skivor. Lägg i en ugnsfast form och häll över oljan. Blanda runt och krydda med salt och peppar. Stek i ugnen ca 10 min på 175 grader varmluft. Salta och peppra fisken. Vik varje filé på mitten och lägg ovanpå rotfrukterna. Skär sidfläsket i mindre bitar och stek knaprigt i panna. Skölj och strimla purjolöken, låt steka med fläsket sista 5 min.

Till såsen, värm äggulorna i en bunke över vattenbad till de börjar tjockna. Ta då av bunken från värmen och häll under kraftig vispning ner det klara fettet från det smälta smöret. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite (och då menar jag lite...) vatten. Smaka av såsen med salt, citronsaft och cayennepeppar.


onsdag 8 januari 2014

Wienerschnitzel & österrikisk potatissallad

En tjock panering och rikligt med smör & olja vid stekning är ett måste när jag lagar wienerschnitzel. Den bästa schnitzeln jag ätit finns på Restaurang Kometen i Göteborg. Den är så stor att den inte får plats på tallriken och potatissalladen man får till är ljuvlig. Förrätt och efterrätt lämnar jag därhän när det är schnitzeldags!


Wienerschnitzel, 4 portioner
4 skivor kalvinnanlår à 200 g
2 dl vetemjöl
4-6 ägg
3-4 dl ströbröd
salt och peppar
smör och matolja till stekning

Österrikisk potatissallad
10 kokta, kalla, skivade potatisar
1 rödlök
5-10 rädisor
4 msk kapris
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Till servering
Ansjovis
Citron
Kokta gröna ärtor

Börja med potatissalladen. Lägg potatisen i botten av en snygg form eller på ett uppläggningsfat. Skiva rödlök och rädisor och strö över potatisen. Blanda olja, vinäger, senap och kapris. Slå dressingen över potatisen och låt dra medan schnitzlarna tillagas.

Banka ut köttet ordentligt till 0,5 cm tjocklek. Salta och peppra. Dubbelmarinera i vetemjöl, ägg och till sist ströbröd. Salta och peppra igen. Stek ca 3-4 min per sida på medelvärme i rikligt med smör och olja till paneringen är ordentligt frasig och har fått fin färg. Servera med potatissallad, ansjovis, citron och kokta gröna ärtor.