tisdag 27 december 2011

Snittar med lax eller rökt lamm

Här kommer ett utmärkt förslag på tilltugg innan vi räknar ner mot det nya året. Det kan utan problem gå åt en hel dag för att göra goda snittar eller kanapéer om man inte tänker sig för ordentligt. Storleken på de små rackarna är inget man skall låta sig luras av när man smider festmåltidsplaner. Nedan två förslag är dock räddare i nöden om man hellre vill lägga kraft på en avancerad förrätt eller smakexplosion till varmrätt. Inga förberedelser och snittsiga verktyg behövs, det kan till och med bli lite snyggare om man gör det "av bara farten". Recepten är till 4 och har en röd tråd i pepparroten. Pepparrotsvisp tycker jag är en fantastiskt god och billig produkt (en utan de få halvfabrikat jag använder) som är perfekt för att spara tid.


Lax på käcke med pepparrot och dill
100g gravad lax (jag tog pappas cognacsgravade...)
1/2 tub pepperrotsvisp
1/2 dl gräddfil
salt & peppar
12-15 små bitar knäckebröd
2 msk hackad rödlök
dillkvistar till garnering


Skär laxen så att du har tunna skivor i 3-4 cm breda strimlor. Snurra laxstrimlorna kring pekfingret och ställ dem på var sin bit knäckebröd. Blanda gräddfil och pepparrotsvisp och smaka av med salt och peppar. Klicka lite pepparrotsblandning i varje "laxrör" och toppa med rödlök och dill.

Rökt lamm på kavring med pepparrot och gräslök
150 g rökt lamm (eller viltkött)
1/2 tub pepparrotsvisp
hackad gräslök
smör
4-6 skivor kavring


Skär kavringen i bitar eller stansa ut skivor med en pepparkaksform. Bred smör på varje bit kavring. Skär lammet i tunna skivor och riv isär dem lite oregelbundet med händerna. Lägg lammet på kavringen och toppa med pepparrotsvisp och hackad gräslök.

söndag 25 december 2011

Saffransbullar med vanilj och kardemumma

I år blev det tyvärr inga inlägg om ren julmat innan dopparedagen. Här kommer dock ett julbak inspirerat från ICAs tidning Julköket. Ni som följt min blogg vet nog vid det här laget att jag är mycket för enkel klassisk och traditionell mat utan för mycket krusiduller. Även solen har dock sina fläckar och efter att ha ätit oräkneliga lussekatter av varierande kvalisort i nästan en månads tid kände jag att det var dags för något nytt när jag äntligen tog mig tid att julbaka lite. Se till att passa bullarna ordentligt i ugnen, det går fort på slutet!


Saffransbullar, ca 20 st
25 g färsk jäst
100 g smör
1 pkt saffran 0.5g
2 1/2 dl mjölk
125 g kvarg/kesella 10%
3/4 dl strösocker
1 ägg
1/4 tsk salt
7 dl vetemjöl

Fyllning
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång
1/2 msk nystötta kardemummakärnor

Till pensling
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet ordentligt i mortel tillsammans med 1 msk av sockret. Häll sedan på 1 msk av mjölken i morteln och låt dra några minuter (detta frigör mer smak ur saffranet). Häll sedan i saffransblandningen och resten av mjölken i det smälta smöret, värm till fingervarmt, 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen. Tillsätt kvarg, ägg, salt, samt resten av sockret. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta i maskin 5 min eller för hand i 10 min. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 40 min. Under jäsningen, skrapa ur vaniljstången och blanda alla ingredienser till fyllningen och låt stå i rumstemperatur.

När degen jäst klart så kavla ut den till en 30 x 60 cm stor rektangel på ett mjölat bakbord. Bred på fyllningen och vik rektangeln på mitten till en kvadrat. Skär 3 cm tjocka strimlor av degen och dela dessa på mitten. Om du har gjort rätt nu skall du ha 20 st strimlor à 3 x 15 cm. Dela sedan varje strimla på mitten men låt dem sitta ihop någon cm i ena änden (så att de ser ut som ett par byxor helt enkelt). Snurra och knyt ihop varje strimla till en liten bulle och låt jäsa under bakduk på plåt med bakplåtspapper ca 30 min. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan de gräddas ca 8 min på 250 grader varmluft i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

torsdag 15 december 2011

Risotto med champinjoner, bondbönor och chili

Man kan testa att ha i det mesta i en risotto, så testa på (det värsta som kan hända är att det inte smakar så bra, och vad gör det om hundra år…)! Tricket med att få en krämig risotto är att göra den lösare än man tror i pannan. Så fort man lagt upp risotton och den svalnat något så drar den nämligen ihop sig en hel del. Har man då inte lite marginal från pannan är risken stor att man står där med en stabbig klump (been there, done that, bought the t-shirt).


4 portioner risotto
3,5 dl arborio- eller carnaroliris
ca 1,5 liter kycklingbuljong
3 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
1/2 röd chili
2,5 dl riven parmesan
200 g små champinjoner
200 g små skogschampinjoner
15 "skidor" med bondbönor
Salt och peppar
Olivolja & smör till stekning

Garnering
solrosskott
hyvlad parmesan
chiliskivor, stekta

Till servering
Tomatsallad
Balsamvinäger

Ta ut bonbönorna ur skidorna. Koka upp 1 liter vatten och 1 tsk salt. Koka bönorna 3 min och ta sedan bort den vita hinna som lossnat under kokning. Håll bönorna varma. Under tiden du gör bönorna skölj och stek sedan champinjonerna och skogschampinjonerna på medelvärme i smör till de fått riktigt fin färg. Lägg dem sedan på hushållspapper och torka av (detta för att de inte skall färga risotton brun/grå när de blandas i mot slutet).

Hacka löken och chilin fint, stek i olivolja på svag värme. Löken skall inte få färg. Häll i riset och fräs med i 1-2 min. Häll på vinet och låt koka in. Späd sedan med lite av buljongen i taget och håll risotton puttrande på låg värme till riset har fått rätt konsistens (ca 15-20 min). När riset är klart, lägg i den rivna osten, smaka av med salt och peppar och späd med buljong till en simmig risotto. Blanda i bönorna och champinjonerna, lägg upp och garnera med solrosskott, stekta chiliringar och hyvlad parmesan. Servera med en enkel tomatsallad och balsamvinäger (syran i vinägern blir en fin kontrast till den krämiga risotton).

fredag 9 december 2011

Plommonspäckad fläskkarré

Blir det mer söndagsmiddag än så här? Skulle inte tro det. Med lite omsorg blir en enkel bit fläsk till rena festmåltiden, på bara två timmar... Inspiration tog jag i vanlig ordning från Mannerströms mästerverk Husmanskonst. Man behöver inte vara orolig för att köttet skall bli torrt till skillnad från när man tar sig an nötstek på liknande sätt (så det har jag helt enkelt slutat med). Karrén är välmarmorerad och blir förvånande saftig. Jag mottager gärna bitska kommentarer från er som ser ner på buljongtärningar OM ni; 1) Smakar först och gnäller sen. 2) Inte har några buljongtärningar hemma.



Söndagsmiddag till 4 stora karlar
800g fläskkarré i bit
en näve katrinplommon (och/eller torkade aprikoser)
1/2 liter vatten
1 kalvbuljongtärning
1 gul lök
smör till stekning
salt och peppar


Gräddsås
3 dl koksky
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Putsa karrén noga från fett. Gör några hål med kniven och fyll med plommon. Bind upp ordentligt med steksnöre till en jämn cylinder. Bryn sedan karrén i smör till riktigt fin färg. Klyfta löken och lägg den tillsammans med karrén, vatten och bujlongtärningen i en gryta. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 timme på svag värme. Skumma av om det behövs. Ta upp karrén och håll varm medan du kokar såsen. Sila kokskyn och tag 3dl och blanda med 2 dl vispgrädde i en mindre kastrull. Låt koka ner till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

Till servering
Potatismos
Vinbärsgelé
Äppelmos
Grönsaker

lördag 3 december 2011

Marinerad ansjovis

Nedan anrättning har mina vänner fyndigt nog döpt till Bomansjovis med anspelning på mitt efternamn. Om man är svag för havets läckerheter är detta tilltugg oemotståndligt. Då det går ganska fort att slänga ihop brukar jag ha det som tilltugg när jag lagar mat ihop med andra. Jag brukar ha osten under ansjovisen, men det är en smaksak. En iskall riktigt besk öl direkt från flaskan förhöjer, tex Punk IPA från Brewdog (nr 1515 på systemet). Om man är riktigt hungrig kan man göra dubbel sats av nedan som är till 4.


Bomansjovis
1 burk ansjovis, 125g
1/2 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk hackad gräslök (fryst går utmärkt)
1 msk hackad dill (fryst går utmärkt)
1 krm svartpeppar
1/2 krm salt

Blanda alla ingredienser och låt dra i kylskåp 15 min. Servera med bröd och ost.

Till servering
Tunt skivad rostad baguette
Lagrad ost, t ex Västerbottensost