måndag 30 juli 2012

Potatissallad med fetaost och oliver

En god potatissallad är ett givet och uppskattat tillbehör till grillat. Personligen föredrar jag kalla sallader framför de ljumna eller varma. Det är sällan som jag skalar potatisarna, det sitter mycket god smak i skalet. Våga koka potatisarna i riktigt salt vatten, då smakar de som bäst när de svalnat. Denna sallad går utmärkt till grillad kryddkorv, prova gärna det!


Potatissallad, 4 portioner
600 g färskpotatis
150 g fetaost
1/2 purjolök, den nedre delen
300 g kalamataoliver med kärnor
3 msk olivolja
3 msk äppelcidervinäger alt. rödvinsvinäger
1 msk vatten
salt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen med skal i rikligt saltat vatten, låt svalna på ett fat i kylen. Skär purjolöken i tunna skivor och dela den kalla potatisen i mindre bitar. Blanda potatis, purjolök samt oliver och smula över fetaosten. Blanda olja, vinäger och vatten, smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över salladen och rör om. Servera direkt eller låt vila i kylskåp 30 min.


söndag 29 juli 2012

Vinnare av "Ät mer gryns" recepttävling

Igår fick jag en rolig överraskning när det visade sig att jag vunnit recepttävlingen som "Ät mer gryn" haft på Facebook. Jag tävlade med bidraget Grillad kyckling med matvetesallad och örtyoghurt och det resulterade i 6 grytor från Le Creuset. Tack Frebaco för det!

Ni kan läsa om tävlingen på Ät mer gryns Facebooksida.

Det vinnande bidraget!

onsdag 25 juli 2012

Mjölkchokladpannacotta med hallon, citron och basilika

Under min studietid på Chalmers lagade jag otaliga varianter på pannacotta till de lika otaliga festerna. Det är en oslagbar kombination av smak och enkelhet som går att förbereda dagen före, perfekt om man vill ha en smarrig efterrätt utan att behöva gå från bordet och vispa när det är som roligast.


Mjölkchokladpannacotta, 6 små portioner
3 dl vispgrädde
100 g mjölkchoklad
4 msk strösocker
1 1/2 gelatinblad

Hallonröra
3 dl hallon (färska eller frysta)
1/2 dl strösocker
skalet från 1 citron
1/2 msk citronsaft
1/2 kruka basilika
ev. färska hallon och citronmeliss till garnering

Lägg gelatinet i blöt 5 min. Blanda grädde och socker i en kastrull, låt koka upp. Ta av kastrullen från värmen, rör ner chokladen i bitar och låt den smälta av värmen. Röt till sist ner gelatinet och häll sedan upp i små koppar. Låt stelna i kyl i några timmar eller över natten. Blanda hallon socker, citronskal och citronsaft. Hacka basilikan fint. Precis innan servering, rör ner basilikan bland hallonen (om man låter den ligga bland hallonen en längre tid blir den svart) och häll på pannacottan. Garnera med färska hallon och citronmeliss.

fredag 20 juli 2012

Grillad flankstek med ungsrostad färskpotatis och chutneyyoghurt

Flankstek är en ovanlig styckdetalj i de svenska köttdiskarna. Synd tycker jag då det marmorerade köttet gör sig utmärkt på grillen. Fråga din lokala handlare om han kan ta hem flankstek åt dig, du kommer inte bli besviken!


Grillad flankstek, 4 personer
700 g flankstek i bit
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
2 äpplen

Marinad
1 dl olivilja
2 msk soja
1 msk rödvinsvinäger
2 pressad vitlöksklyfta
4 msk honung
4 msk chilisås
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

Ugnsrostad färskpotatis
500 g färskpotatis
1 msk rapsolja
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja

Chutneyyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
1/2 dl mango chutney
salt
vitpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden. Hacka eller skiva grönsakerna grovt. Lägg köttet och grönsakerna i var sin plastpåse och häll marinad i båda. Låt vila i kyl några timmar. Skölj och skrubba färskpotatisen och dela den i halvor. Lägg potatisen i en ungsfast form, blanda olja & örter och häll över potatisen. Rör om ordentligt så örterna fastnar på potatisen. Rosta i ugn ca 30 min på 200 grader varmluft. Börja grillandet med grönsakerna, passa dem noga så de inte bränns. Grilla sedan köttet på medelvärme, antingen över kol eller i panna, till önskad stekgrad. Blanda alla ingredienserna till yoghurten.

torsdag 12 juli 2012

Grillad kyckling med örtyoghurt och matig sallad

Jag tycker det är skönt att inte äta för mastig och stabbig mat på sommaren. Värmen brukar göra att man inte är sugen på feta såser och glödheta gratänger. Något grillat med kall sås och en matig sallad blir det mer än en gång under juni-augusti om jag får bestämma. Hoppas det smakar!


Grillad kyckling och sallad, 4 personer
4 kycklingbröstfiléer (gärna majskyckling)
2 msk olivolja
2 dl matvete
2 gula paprikor
4 tomater
1/2 dl hackad vårlök
250 g blandad sallad, t ex frissé, mache, rosé
1 dl grovriven vällagrad ost, tex gruyère eller parmesan (kan uteslutas)
salt och peppar

Örtyoghurt
2 1/2 dl Turkisk yoghurt
3 msk hackad persilja
3 msk hackad basilika
1/2 msk citronsaft
salt och peppar

Till servering
Vinäger för den som önskar lite mer syra
Käckebröd

Krydda kycklingbrösten ordentligt med salt och peppar samt pensla dem med olivolja. Grilla på medelvärme till genomstekta med fin yta. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpacknignen och låt svalna något. Skär paprikan i strimlor och stek den till fin färg i lite olivolja, låt svalna. Strimla vårlök och skär tomterna i tärningar. Blanda matvete, paprika, lök, tomater, ost och sallad (viktigt att paprikan och matveten inte är för varma, det får salladen att slokna), smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer olivolja. Blanda all ingredienser till örtyoghurten, smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen varm och salladen rumstempererad eller kall.

tisdag 10 juli 2012

Club sandwich med grillad kyckling och chilimajonäs

Club sandwich får nog ändå kallas mackornas macka. Med en salig blandning av kött och grönsaker är det en riktig höjdare tillsammans med en iskall ljus lager. Om man har ont om tid är en färdiggrillad kyckling en bra alternativ, men godast blir det såklart om man grillar själv. Det som kallas majonäs i butikshyllan är proppfullt med tillsatser och smakar inte alls lika gott som den hemmagjorda. Om ni aldrig provat att göra er egen majonäs, räds inte utan ta till vispen, det är lättare än man kan tro.

Nu kanske ni förstår varför det skall vara tunna skivor bröd...

Club sandwich, 4 personer
4 kycklingbröst (gärna majskyckling)
4 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
12-16 skivor bacon
2 avocado
3 tomater
4-6 inlagda saltgurkor
1 rödlök
8 tunna och stora skivor surdegsbröd
salt och svartpeppar

Chilimajonäs
1 äggula
1/2 msk dijonsenap
1 dl solrosolja el. matolja
1/2-1 röd chilifrukt
salt

Till servering
Öl & servetter!

Blanda olivolja med paprikapuler och salt och peppar. Smaka av marinaden, den skall kännas för salt. Lägg kycklingen i en påse med marinaden, låt vila i kyl 1-2 timmar. Grilla sedan kycklingen på medelvärme, eller stek den i pannan till precis genomstekt. Medan kycklingen är på grillen, stek bacon, skala och skiva avocado, skölj och skiva tomater, skär rödlöken i ringar samt skiva gurkan. Fortsätt med majonäsen, blanda ägg och dijonsenap. Viktig när du gär majonäsen är att alla ingredienser har samma konsistens för att undvika att den skär sig. Tillsätt sedan oljan till äggblandningen lite i taget under omrörning till all mängs olja tagits up av ägget. Om majonäsen är för tjock, tillsätt lite vatten och rör om. Skär chilin i bitar och använd en vitlökspress för att krama ur smakerna och "chiliköttet" ner i majonäsen. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att grilla/rosta brödet och tranchera kycklingen. Sedan är det bara att montera sin club sandwich efter behag, mitt val är (nerifrån och upp): Bröd -Majonäs - Kyckling - Bacon - Avocado - Tomat - Saltgurka - Lök - Majonäs - Bröd. Enjoy!

lördag 7 juli 2012

Jordgubbssylt

Äntligen är syltandet igång på allvar! Trots att jag för ca ett år sedan inledde mitt bloggande med jordgubbssaft och sylt kan jag inte låta bli att lägga upp ett recept även denna sommar. Skillnaden är att jag vid detta tillfälle gör sylt på bären direkt utan att ge bort smak till saft inledningsvis. De godaste bären är självklart de som precis plockats från den egna odlingen eller på ett självplock. Då garanteras söta mogna bär utan tryckskador och dolt mögel. Bären till sylten nedan är av sorten "Honey", och plockades på Klippinge gård utanför Stallarholmen i Sörmland. Olagbart gott!


Jordgubbssylt, ca 1 liter färdig sylt
2 liten jordgubbar
2 dl syltsocker
1 dl strösocker

Skölj och rensa bären och varva dem hela med socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter på låg värme, skumma av efter hand. Om du önskar en sylt med mer jämn konsistens kan du mosa hälften av bären mot kastrullkanten med en gaffel. Smaka av sylten och tillsätt eventuellt mer strösocker. Testa sylten på en sval tallrik så att den får en bra konsistens. Dra genom sylten med en sked, om den knappt rinner tillbaka ihop är den klar. Häll upp på burkar, förslut och ställ in i kylen. Då syltsocker innehåller konserveringsmedel behöver inget ytterligare tillsättas.

Förbereda burkar: Diska burkarna ordentligt med diskmedel i varmt vatten. Koka upp vatten och häll i burkarna, låt stå några minuter. Häll till sist lite kokande vatten på locket.


onsdag 4 juli 2012

Smultronsylt

Varför koka sylt på smultron kan man undra? De nyplockade bären är ju gudomliga och det finns inte direkt överföldigt av dessa små godbitar. Ibland måste man helt enkelt gå mot strömmen, bryta mönster eller om du nu jobbar med management "think outside the box". Smultronsylt kanske är ännu godare än färska bär? Nåväl, jag tog en kanna nyplockade bär (tack älskling...) och skred till verket. Det borde du också göra! Tänk på att det inte är lika lätt att kompensera omogna bär med mer socker som i fallet med jordgubbar, så håll dig till riktigt mörkröda smultron.


Smultronsylt (ca 2 dl färdig sylt)
5 dl färska smultron
1/2 dl syltsocker
1/2 strösocker

Blanda smultron, syltsocker och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värma i 5-10 min, skumma av vid behov. Testa syltens konsistens på en kall tallrik (ställ en i frysen innan du börjar), tillsätt eventuellt lite vatten om för stabbig och häll upp på burk. Hållbarheten behövs knappast diskuteras, sylten kommer gå åt omedelbums.

Förbereda burkar: Diska ordentligt för hand och skölj noga. Koka upp vatten och häll i. Låt stå några minuter. Häll av det heta vattnet. Häll upp sylt, förslut direkt och ställ i kylskåp.

tisdag 3 juli 2012

Grillad fläskkotlett med grönsaksragu och färskpotatis

Dags för en underbar sommarrätt där grillen står i fokus igen. Kött och potatis låter kanske lite vintrigt men jag brukar göra ordentligt med ragu och endast ha några få potatisar per person. Låt köttet ta utrymme på tallriken och försök få tag på ordentligt stora kotletter på ben. Glöm inte att gnaga rent benen efterråt, bättre än så blir det inte (tack pappa för att du genom alla tider föregått med gott exempel)!


Grillad fläskkotlett, 4 pers
4 stora fläskkotletter på ben à 200-250 g
Salt & peppar
ev. smör till stekning

Grönsaksragu
1 röd paprika
1 gul paprika
1 stor gul lök
3 tomater
1 pressad vitlöksklyfta
500g krossade tomater
1 dl vatten
salt & peppar
olivolja till stekning
ev. hackad bladpersilja eller färsk timjan

Till servering
Kokt färskpotatis
Surdegsbröd (att suga upp den underbara skyn med)

Ta ur kotletterna ur kylen 30 min innan de skall grillas, salta och peppra dem rikligt. Starta med ragun och grilla sedan köttet när ragun står och puttrar. Skölj och skär paprikan i strimlor. Stek den i oljan på medelvärma till den är mjuk och har fått rikligt med färg. Hacka därefter löken och grovhacka tomaterna, låt fräsa med paprikan i några minuter. Tillsätt krossade tomater, vitlök och vatten och låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite färska örter. Grilla (alternativt stek i grillpanna/stekpanna) kotletterna på medelvärme till de är genomstekta. Lättast är att kontrollera med en termometer, 70-75 grader innertemperatut innebär färdigt. Om köttet steks i grillpanna, var noga med att ta till vara på skyn och häll över köttet vid servering.

Använd gärna tomater från Mutti, tillsatsfria och de bästa burkgrönsakerna jag stött på!