Gåslever är en riktig delikatess som passar utmärkt som tilltugg. Kombinationen nedan är enkel och lätt att förbereda.
Gåsleversnittar, ca 20 st
100-200 g gåsleverpaté (eller ankleverpaté)
1 liten rödlök
3 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
1 tsk salt¨
5 skivor rostat bröd
Skala och skiva löken. Lägg lökringarna i en skål och marinera 30 min i vinäger salt och socker, rör om var 10:e minut. Skär små fyrkanter av det rostade brödet. Bred på gåsleverpaté och toppa med den syrade löken.
måndag 30 december 2013
söndag 29 december 2013
Hummersoppa
Hummersoppa är kanske inget man lagar var dag, men när det vankas fest står den alltid på min lista av alternativ till förrätt.
Hummersoppa, 4 portioner
2 kokta humrar
2 schalottenlökar
1 röd chili
1 liter vatten
saften from 1/2 lime
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk konc. hummerfond
1/2 msk cognac
1/2 msk balsamvinäger
1/2 msk olivolja
1/2 kruka basilika
ev. 1 msk ljus Maizena
smör till stekning
Dela humrarna på mitten över kroppen. Ta ut köttet från stjärt och klor och marinera i olivolja och balsamvinäger. Stycka hummerskalet i mindre delar. Hacka lök och chili, stek i smör utan att löken får färg. Lägg i hummerskalen, slå över vinet och vatten. Låt koka ca 20 min. Sila och koka ner buljongen till ca hälften. Slå på grädde, pressa i limesaft, tillsätt cognac och låt koka ihop. Smaka av soppan med hummerfond, salt och vitpeppar. Red eventuellt av soppan med lite Maizena om den är för vattnig i konsistensen. Skumma soppan med en stavmixer precis innan servering. Häll upp i skålar och toppa med det marinerade hummerköttet samt basilika.
Hummersoppa, 4 portioner
2 kokta humrar
2 schalottenlökar
1 röd chili
1 liter vatten
saften from 1/2 lime
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk konc. hummerfond
1/2 msk cognac
1/2 msk balsamvinäger
1/2 msk olivolja
1/2 kruka basilika
ev. 1 msk ljus Maizena
smör till stekning
Dela humrarna på mitten över kroppen. Ta ut köttet från stjärt och klor och marinera i olivolja och balsamvinäger. Stycka hummerskalet i mindre delar. Hacka lök och chili, stek i smör utan att löken får färg. Lägg i hummerskalen, slå över vinet och vatten. Låt koka ca 20 min. Sila och koka ner buljongen till ca hälften. Slå på grädde, pressa i limesaft, tillsätt cognac och låt koka ihop. Smaka av soppan med hummerfond, salt och vitpeppar. Red eventuellt av soppan med lite Maizena om den är för vattnig i konsistensen. Skumma soppan med en stavmixer precis innan servering. Häll upp i skålar och toppa med det marinerade hummerköttet samt basilika.
Chokladfudge
När jag köper lösgodis finns det något som måste, måste, M-Å-S-T-E finnas i påsen. Fudge. Finns inte det att tillgå surnar jag tvärt och köper en Skotte i protest. Här kommer en hemgjord variant med mörk choklad som min fru och jag kokade ihop till jul. Var noga med temperaturen och använd en digitaltermometer. Godast är fudgen kylskåpskall.
Chokladfudge, ca 40 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk flytande honung
100 g mörk choklad
Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Blanda och värm till allt socker smält och låt sedan koka sedan till blandningen har en temperatur av 120 grader (det kan ta 10-15 min). Ta sedan blandningen från plattan och rör ner smör och honung. Låt koka upp igen, ta av från plattan och rör ner chokladen (lättast är om den är grovt hackad). Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper (ca 20 x 25 cm). Låt svalna i kyl över natten och skär sedan i bitar.
Chokladfudge, ca 40 st
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk flytande honung
100 g mörk choklad
Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull. Blanda och värm till allt socker smält och låt sedan koka sedan till blandningen har en temperatur av 120 grader (det kan ta 10-15 min). Ta sedan blandningen från plattan och rör ner smör och honung. Låt koka upp igen, ta av från plattan och rör ner chokladen (lättast är om den är grovt hackad). Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper (ca 20 x 25 cm). Låt svalna i kyl över natten och skär sedan i bitar.
onsdag 25 december 2013
Kalops
Har man gott om tid är denna skånska paradgryta ett ypperligt alternativ. Många recept innehåller mjöl men jag brukar alltid koka min gryta utan och istället reda av såsen till önskad konsistens med mörk Maizena precis innan servering. Mjöl tenderar att göra såsen grumlig, något som jag gärna undviker.
Kalops, 4 stora portioner
1 kg högrev
3 morötter
1 gul lök
3 nejlikor
7 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1-2 msk soja
2-3 msk mörk Maizena
salt & peppar
smör och olja till stekning
Till servering
Kokt potatis
Inlagda rödbetor
Putsa köttet från senor och hinnor, skär det i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna på hög värme i en blandning av smör och olja, salta och peppra. Skala och klyfta löken, skala och dela morötterna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser utom soja och Maizena i en stor gryta, täck med vatten och låt koka i ca 2 timmar. Tillsätt soja och red av såsen till önskad konsistens med Maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och servera rykande het med potatis och inladga rödbetor.
Kalops, 4 stora portioner
1 kg högrev
3 morötter
1 gul lök
3 nejlikor
7 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1-2 msk soja
2-3 msk mörk Maizena
salt & peppar
smör och olja till stekning
Till servering
Kokt potatis
Inlagda rödbetor
Putsa köttet från senor och hinnor, skär det i tärningar. Bryn köttet i en stekpanna på hög värme i en blandning av smör och olja, salta och peppra. Skala och klyfta löken, skala och dela morötterna i mindre bitar. Lägg alla ingredienser utom soja och Maizena i en stor gryta, täck med vatten och låt koka i ca 2 timmar. Tillsätt soja och red av såsen till önskad konsistens med Maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och servera rykande het med potatis och inladga rödbetor.
söndag 22 december 2013
Rocky road
Hur fel kan det gå när man dränker goda saker i choklad? Inte alls om ni frågar mig. Dock går det alltid åt mer choklad än man tror...
Rocky road, ca 25 bitar
1 dl jordnötter
10 Dumlekolor
1 dl minimarshmallows
200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad, 70%
ev. 10 g vit choklad till garnering
Skär Dumlekolorna i mindre bitar och blanda med jordnötter och marshmallows. Smält 200 g mjölkhoklad över vattenbad. Vänd ner godisblandningen i chokladen. Häll smeten i en form, ca 10x20 cm, klädd med plastfolie. Låt svalna något. Smält den mörka chokladen och häll den som ett lock över mjölkchokladblandningen. Garnera eventuellt genom att spritsa vit choklad i ett vackert mönster över den mörka chokladen. Låt svalna i kyl och skär sedan i mindre bitar med en riktigt vass kniv.
Rocky road, ca 25 bitar
1 dl jordnötter
10 Dumlekolor
1 dl minimarshmallows
200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad, 70%
ev. 10 g vit choklad till garnering
Skär Dumlekolorna i mindre bitar och blanda med jordnötter och marshmallows. Smält 200 g mjölkhoklad över vattenbad. Vänd ner godisblandningen i chokladen. Häll smeten i en form, ca 10x20 cm, klädd med plastfolie. Låt svalna något. Smält den mörka chokladen och häll den som ett lock över mjölkchokladblandningen. Garnera eventuellt genom att spritsa vit choklad i ett vackert mönster över den mörka chokladen. Låt svalna i kyl och skär sedan i mindre bitar med en riktigt vass kniv.
söndag 15 december 2013
Ankbröst, rostad brysselkål, apelsinsky och hasselnötter
Här kommer min variant av den franska klassikern Canard à l'orange. Ankbröst går utmärkt att köpa fryst och är lättlagat om man har rätt teknik.
Ankbröst, 4 portioner
2 ankbröst á 350 g
salt & peppar
matolja och smör till stekning
Apelsinsky
1 schalottenlök
rivet skal av 1/2 apelsin
1/tsk soja
stekskyn från ankbrösten
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt
Rostad brysselkål
300 g brysselkål
1 msk matolja
salt
Till servering
Hackade rostade hasselnötter
ev. potatispuré
Snitta ett rutmönster i fettet på ankbrösten. Bryn dem i en blandning av smör och olja på hör värme till fin färg på båda sidor, ös under stekningen. Stek färdigt i ugn på 90 grader varmluft till ankbrösten har en innertemperatur på 56 grader, använd stektermometer. Skinnsidan upp!
Häll 1/2 dl vatten i pannan som användes till att steka ankbrösten. Vispa runt och sila av stekskyn och använd som bas till såsen. Finhacka en schalottenlök och stek i smör ca 5 min på låg värme, löken skall inte få färg. Slå över steksky, apelsinsaft, soja och vinäger. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Låt puttra på svag värme och smaka av med salt. Sila innan servering.
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i 5 min. Dela den två gånger till kvartar och sprid ut på en plåt. Pensla med olja och strö över flingsalt. Rosta på hög värme högst upp i ugnen till fin färg.
Ankbröst, 4 portioner
2 ankbröst á 350 g
salt & peppar
matolja och smör till stekning
Apelsinsky
1 schalottenlök
1/2 msk smör
saften av 1 apelsin, ca 1 dlrivet skal av 1/2 apelsin
1/tsk soja
stekskyn från ankbrösten
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt
Rostad brysselkål
300 g brysselkål
1 msk matolja
salt
Till servering
Hackade rostade hasselnötter
ev. potatispuré
Snitta ett rutmönster i fettet på ankbrösten. Bryn dem i en blandning av smör och olja på hör värme till fin färg på båda sidor, ös under stekningen. Stek färdigt i ugn på 90 grader varmluft till ankbrösten har en innertemperatur på 56 grader, använd stektermometer. Skinnsidan upp!
Häll 1/2 dl vatten i pannan som användes till att steka ankbrösten. Vispa runt och sila av stekskyn och använd som bas till såsen. Finhacka en schalottenlök och stek i smör ca 5 min på låg värme, löken skall inte få färg. Slå över steksky, apelsinsaft, soja och vinäger. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Låt puttra på svag värme och smaka av med salt. Sila innan servering.
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i 5 min. Dela den två gånger till kvartar och sprid ut på en plåt. Pensla med olja och strö över flingsalt. Rosta på hög värme högst upp i ugnen till fin färg.
måndag 9 december 2013
Grön ärtsoppa
Om man har en skvätt vitt vin över kan man utan att tveka låta det koka med i denna goda soppa!
Grön ärtsoppa, 4 portioner
1 gul lök
600 g frysta gröna ärtor
5 dl hönsbuljong
1.5 dl grädde eller mjölk
salt och finmalen vitpeppar
Till servering
Crème fraiche eller turkisk yoghurt
Knaperstekt bacon
Bröd & smör
Finhacka löken och stek på svag värme till genomskinlig. Tillsätt ärtor
och buljong. Låt koka ca 8 min. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i
en blender. Tillsätt grädde/mjölk och smaka av med salt och vitpeppar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)