söndag 22 april 2012

Frukostfrallor

Man kan enkelt förstå varför bakning har blivit så populärt hemma i stugorna på sista tiden. Det är ju få saker som slår en nybakt fralla med smör på, eller hur? Det underlättar väldigt om man har en hushållsassistent eller en elvisp med degkrokar. Ytterligare ett tips är att hitta ett mjöl av lite högre kvalitet som man trivs med. Det ger bröden både fin höjd och god smak. Hemma har vi har provat oss fram till favoriten Manitoba Cream från Finax.


Frukostfrallor, 16 st
25 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
75 g smör
2 msk strösocker
13 dl vetemjöl (Manitoba Cream)
1 msk havssalt

Lös upp jästen i vattnet och mjölken. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och tillsätt till mjölkblandningen. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta i hushållsassistent på lägsta hastighet i 13 minuter. Öka därefter hastigheten och låt gå ytterligare 7 minuter. Låt jäsa i bunken under bakduk i 45 min. Dela upp degen i 16 lika stora bitar, forma till runda frallor och placera på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med mjölk och sikta över mjöl. Ställ in plåten i en avstängd ugn och låt jäsa 2 timmar till dubbel storlek. Efter jäsningen, ta ut bullarna och sätt ugnen på 240 grader varmluft. Skvätt in lite vatten i ugnen när den blivit varm och grädda sedan bullarna ca 12 minuter till fin färg. Låt svalna på galler.

fredag 6 april 2012

Ägghalvor med gravad lax, ansjovis och löjrom

En av de bästa sakerna med att äta sillbord vid våra högtider är alla goda tillbehör man kan laga till. Här kommer förslag på hur man kan liva upp ägghalvorna med en snygg uppläggning och enkla ingredienser. Om man har tid kan man gärna låta gräddfilen rinna av i ett kaffefilter för att få den lite krämigare och godare. Recepten nedan är för 4 personer, då beräknat på en ägghalva per variation. Jag lägger alltid mina ägg i kokande vatten för att vara säker på att få dem perfekta gång efter gång. Gulan skall ha börjat stelna, men absolut inte blivit ljusgul. Har man problem med att äggen spricker kan man köpa en "ägg-pickare" som gör ett litet hål i skalen som hindrar dem från att spricka när de läggs i kokande vatten.



Ägg med lax & dillgräddfil
2 ägg
2 skivor gravad lax
2 msk gräddfil
1 msk hackad dill
salt och peppar
dillkvistar till garnering

Koka upp vatten, lägg i äggen och låt sjuda 8 min. Skölj därefter äggen i kallt vatten ca 5 min, skala och halvera. Blanda gräddfil, dill och smaka av med salt och peppar. Dela laxskivorna till 4 bitar, lägg upp på äggen och toppa med dillgräddfilen. Garnera med en dillkvist och servera på skedar eller fat.

Ägg med ansjovis, rödlök och gräslök
2 ägg
8 ansjovisfiléer
8 rödlöksringar
färsk gräslök till garnering

Koka upp vatten, lägg i äggen och låt sjuda 8 min. Skölj därefter äggen i kallt vatten ca 5 min, skala och halvera. Rulla ansjovisfiléerna och fördela ut dem på ägghalvorna. Garnera med rödlök och gräslök.

Ägg med gräslöksgräddfil och löjrom

2 ägg
2 msk löjrom, sikrom eller stenbitsrom
2 msk gräddfil
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
gräslök till garnering

Koka upp vatten, lägg i äggen och låt sjuda 8 min. Skölj därefter äggen i kallt vatten ca 5 min, skala och halvera. Blanda gräddfil, gräslök och smaka av med salt och peppar. Klicka ut gräddfilen på ägghalvorna, toppa med rom och garnera med gräslök.



torsdag 5 april 2012

Matjestårta

En ståtlig matjestårta förgyller de flesta sillbord men passar även bra som förrätt i sällskap med en iskall Pripps och en nubbe. I nedan version har jag brynt smör i tårtbotten vilket ger lite extra karaktär. Kräsna personer kan säkert inte tänka sig annat än löjrom på toppen, men jag tycker den är för mild mot matjessillen och väljer därför stenbitsrom. Nedan mängder passar till en 16 cm snäppform. Vill man göra en stor sats till 22 cm kan man dubblera receptet. 


Matjestårta, 6-8 mindre portioner
150 g kavring
25 g smör
120 g matjessill
1 1/2 gelatinblad
1 dl lätt crème fraîche
1 1/2 dl kesella/kvarg 10%
1/4 finhackad rödlök
3 msk hackad gräslök
salt och peppar

Till garnering
röd stenbitsrom
gräslök
rödlöksringar

Smula kavringen i en bunken och mixa till smulor med en stavmixer. Bryn smöret och blanda med kavringen. Smöra en form med löstagbar kant, ca 16 cm i diameter. Tryck ut brödet som en botten i formen, ställ i kylen för att svalna. Lägg gelatinet i blöt 5-10 min. Skär matjessillen i små tärningar. Blanda sill, crème fraîche, kesella, gräslök och rödlök i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Smält gelatinet i en kastrull och rör sedan kvickt ner det i sillblandningen. Häll över i formen och täck med plastfolie. Låt stå och stelna i några timmar eller med fördel över natten. Garnera med stenbitsrom, gräslök och rödlöksringar.

Gravad lax smaksatt med dill och cognac

Man behöver inte alls vara utbildad kock för att grava lax. Dock krävs är ett bra grundrecept och lite planering eftersom processen tar ca 3 dagar. Jag har tagit mitt grundrecept från Magnus Eks bok Julbord - Klassisk julmat från Oaxen. Prova dig själv fram till en smaksättning som du gillar, jag har fastnat för dill och cognac.


Gravad lax, smaksatt med dill och cognac
500 g laxsida som varit fryst i minst 3 dagar
1/2 dl socker
2 msk salt
1 dl hackad dill
1 msk grovstött vitpeppar
1-2 msk cognac

Tina laxen i kylen och skär sedan bort skinnet. Blanda salt och socker och gnid sedan in båda sidorna av laxen ordentligt med blandningen. Lägg laxen i en plastpåse och sug ut så mycket luft du kan. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 3 timmar för att starta gravningen. Flytta sedan laxen till kylen och låt den fortsätta gravningen där i 8 timmar eller över natten. Ta därefter ut laxen ur påsen och spola av den under rinnande vatten. Torka sedan av laxen med papper. Var inte orolig om ytan på laxen vid detta skede känns lite hård, det försvinner under sista steget. Gnid nu in dill och vitpeppar på båda sidor, och droppa till sist över cognac. Lägg sedan laxen i en ny plastpåse och sug ut luften. Avsluta gravningen 2-3 dagar i kylskåp.

tisdag 3 april 2012

Senapssill

Som skjuten ur en kanon kommer här även en variant på senapssill. Här kan man variera och kombinera senapssorter efter eget smak och tycke. Om man väljer en senap som inte är lika söt som Gästabudssenap kan det vara värt att öka på sockermängden lite. Glöm inte bort att smaka av ordentligt med salt och peppar.


Senapssill
2 pkt 5-minuterssill (à 420 g)
2 dl Slotts Gästabudssenap, Stark och Söt
1 dl matolja
1 dl brunt farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl hackad purjolök eller salladslök
1 dl hackad dill
salt och peppar

Blanda senap socker och vinäger i en bunke. Rör ner oljan droppvis så att den tas upp av blandningen. Tillsätt lök och dill. Smaka av med salt och peppar. Skär sillen i bitar och vänd ner i senapsblandningen. Lägg över i burkar och låt stå över natten eller servera inom kort.

Inlagd sill

Dags för påsk och dags för sill! Här kommer ett enkelt grundrecept på vanlig hederlig inlagd sill. Som ni kanske förstått vid det här laget så gillar jag klassikerna bäst, så på mitt sillbord står inlagd sill, fransk löksill, senapssill och matjes. Ananassill med kokos och annat hittepå lämnar jag till de lite mer vågade. Nedan recept passar utmärkt för 5-minuterssill men vill man kontrollera sina smaker mer noggrant använder man med fördel inläggningssill.


Inlagd sill
1 pkt 5-minuterssill (420g) eller inläggningssill
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12%
1 gul lök
1 röd lök
1 morot
4 vitpepparkorn
2 kryddpepparkorn
2 nejlikkor
1 lagerblad

Blanda vatten och socker, koka upp. Tillsätt ättikan och låt lagen svalna. Dela och skiva löken, skala och skiva moroten. Skär sillen i bitar och lägg i en burk varvat med lök, morötter och kryddor. Slå på den kalla lagen och låt stå över natten eller några dagar beroende på vilken sillsort du använt.

söndag 1 april 2012

Biff stroganoff

Korv stroganoff är nog betydligt vanligare på tallriken i Sverige än sin lite lyxigare fader. Det här receptet är synnerligen enkelt och innehåller inte paprika som många andra versioner gör. Anledningen är tämligen enkel; jag tycker det blir godare så. Låt det väl smaka!


Biff stroganoff, 4 portioner
400 g rostbiff, innanlår eller biff av nöt
200 g champinjoner
1 stor gul lök
3 msk tomatpuré
1/2 dl rött vin (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
1/2 msk mörk soja
2 msk konc. kalvfond
2.5 dl grädde
1 dl vatten
smör till stekning
salt och peppar

Strimla köttet, skölj och skiva champinjonerna samt hacka löken. Stek champinjoner, lök och kött i smör i omgångar till fin färg. Lägg tillbaka allt i pannan. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin, låt puttra några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra 15-20 minuter eller till önska konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Till servering
långkornigt ris (gärna buljongkokt)
blandsallad
saltgurka i stavar