Sidor

lördag 18 augusti 2012

Äppelbullar med sesamfrön

Om man någon gång tröttnar på vanliga kanelbullar är det ett bra tillfälle att prova nedan recept. Sesamfrön är inte vanligt att använda i bullsammanhang men det ger en fin nötig kontrast mot allt sött.


Vetedeg, ca 20 bullar
12 dl vetemjöl
125 g rumstempererat smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
40 g jäst

Fyllning
2 äpplen
100 g rumstempererat smör
4 msk socker
1 msk malen kanel
1 nypa salt
2 uppvispade ägg
1/2 dl sesamfrön

Ställ fram smöret innan du börjar baka så att det hinner bli rumstempererat. Starta bakandet med degen. Smula jästen i en bunke och lös i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta i maskin 15 min eller för hand 20-30 min. Låt vila i bunken under bakduk ca 10 min, förbered fyllningen under tiden. Skala och skär äpplena i tärningar. Blanda smör, socker, salt och kanel. Ta ut degen och knåda den lätt. Dela i två delar och kavla till rektanglar, ca 25 x 40 cm. Bred fyllning på ena halvan av rektanglarna och strö äppeltärningarna över fyllningen. Vik rektangeln på mitten, tryck till ordentligt, och skär 2 cm tjocka remsor. Snurra varje remsa, knyt en knut och lägg i en form. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1 timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen på 225 grader över- och undervärme 10-12 min. Låt svalna på galler.

1 kommentar: