Sidor

onsdag 30 november 2011

Pasta med cabanossy och tomat

Idag krävdes det mat i ett nafs så det blev ett hopkok på vad som fanns i kylen. Mer än en gång har snabba improvisationer lett till mindre intressanta smakkombinationer, men denna gång blev det riktigt lyckat!


4 portioner
400 g av din favoritpasta (i mitt fall Strozzapreti)
300 g cabanossy (eller annan kryddstark korv)
1 gul lök
1 burk krossade tomater
3 msk ketchup
150 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1/2 msk hackad persilja
svartpeppar
salt
smör till stekning

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet (eller en minut mindre om man gillar lite tugg...). Skär korven lite oregelbundet i bitar och stek den till riktigt fin färg i smör. Hacka löken och låt den fräsa med korven någon minut. Slå på de krossade tomaterna, ketchupen, finhackad vitlök, persiljan och 3/4 av tomaterna. Låt puttra några minuter, smaka av med salt och peppar. Servera tokvarmt med resten av de färska tomaterna. Middag på 20 min, voilà!

måndag 28 november 2011

Antipasti; kallskuret med tomater, buffelmozzarella och basilikaolja

I ett nummer av Gourmet fann jag inspiration till det smakfulla upplägget av denna rätt. Den är en perfekt start till en bjudmiddag då den kräver minimal förberedelse och inte tar mer än 5-10 min att lägga upp (precis lagom så man kan umgås med sina vänner istället för att röra kvadrilliontals outtalbara ingredienser till en gryta som ingen förstår sig på ändå). Jag föredrar variation av kallskuret men är man helt såld på parmaskina så varför inte bara nöja sig med det. receptet nedan är för 4-6, beroende på hur mätta man vill att ens gäster skall bli.



Kallskuret & mozzarella
8 skivor parmaskinka (ca 80 g)
8 skivor bresaola (ca 60 g)
6 skivor mortadella (ca 100 g)
15 skiver tryffelsalami ca 30 g
50 g buffelmozzarella

Basilikaolja
1/2 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt

Garnering
basilika eller timjan
cocktailtomater

Börja med basilikaoljan. Hacka basilikan fint och blanda med olivolja och salt, låt dra medan du lägger upp resten av rätten. Frestas inte att köra allt i en mixer, då blir det värdelöst och åter värdelöst (tror ni jag har provat?). Ta skivor av kallskuret och lägg upp lite oregelbundet på ett snyggt fat. Testa lite olika tekniker med skivorna; rulla, nyp ihop, vik, snurra, knöla. Det är oregelbundenheten som gör det snyggt! Bryt sedan mozzarellan med händerna och fördela i väl valda luckor på fatet. Häll med hjälp av en sked lite basilikaolja på varje bit mozzarella. Avsluta med att garnera med basilika och tomater.

söndag 20 november 2011

Kyckling med paprika och vitlök

Snabbt, enkelt och gott är en utsliten klyscha, men det är precis vad denna rätt är. Extra god blir den när min mamma lagar, jag börjar misstänka att hon har någon hemlig ingrediens som hon håller inne på. Vill man att det skall gå extra fort kan man dela kycklingbrösten på mitten. Jag gillar när såsen inte är för tjock så tallriken kan skrapas ren med en god skiva lantbröd.


Kyckling till 4 personer
4 kycklingbröstfiléer
1 stor gul lök
1 röd paprika
1/2 - 1 tsk paprikapulver
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
smör till stekning
salt och peppar

Kärna ur paprikan, skär den i strimlor och stek i smör i en stekpanna med höga kanter till den är mjuk och har fått fin färg. Lägg paprikan åt sidan så länge och hacka löken fint. Stek löken i smör på låg värme några minuter, tillsätt sedan 1/2 tsk paprikapulver och stek någon minut till. Rör flitigt under stekningen då paprikapulvret lätt bränner fast. Ta upp löken och bryn kycklingbrösten på hög värme till fin färg. Lägg tillbaka löken och slå på 1 dl vatten. Sänk värmen och låt puttra 3 min. Pressa vitlöksklyftan i grädden och rör om ordentligt. Slå grädden i pannan och låt puttra 5-10 min till kycklingen är klar och såsen har tjocknat något. Smaka av med salt, peppar och resten av paprikapulvret efter smak och tycke. Garnera med paprikan och servera ur pannan.

Till servering
Basmatiris
Grönsallad
Lantbröd

onsdag 16 november 2011

Äppelmos på enkelt vis

Nu när sommarens sylt är slut är det dags att fylla på med mos så att man har något att ha till gröten eller yoghurten på morgonen. Äppelmos är om möjligt ännu enklare att koka än sylt och minst lika gott. Godast tycker jag det blir om man använder syrliga äpplen, det ger en smakrik karaktär som inte smakar "platt". Fråga i din matbutik efter äpplen som passar bra till mos. Jag gjorde denna omgång på frukt från mina föräldrars trädgård i Skåne. Då jag konsumerar min mos ganska omgående efter kokning (inom två veckor) så förvarar jag moset i kylskåp. Vill man förvara det längre är det bäst att frysa in.


Äppelmos, ca 0,5 liter
1 kg hela äpplen av syrlig kvalisort
1/2 - 1 dl strösocker
1/2 dl vatten

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna och vattnet i en kastrull. Koka på medelvärme till äpplena är mjuka, rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Rör i 1/2 dl socker och låt koka någon minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om så önskas. Mixa med stavmixer till ett slätt mos och häll upp på förberedda burkar, förslut omedelbart och ställ in i kylen.

Förbereda burkar: Diska ordentligt för hand och skölj noga. Koka upp vatten och häll i. Låt stå några minuter och häll sedan av det heta vattnet.

söndag 13 november 2011

Baconinlindade dadlar

En riktig trotjänare i tilltuggsvärlden. Försök få tag i små dadlar, då blir det en bra balans mellan sött och salt samt att de blir enklare att äta i en tugga. Se upp för kärnorna!


Tilltugg till 4 personer
16 små färska dadlar
1 pkt bacon, 120 g
smör till stekning
ev. lite salladsblad till garnering

Dela baconskivorna på mitten (det brukar vara 8 skivor i varje paket). Rulla in varje dadel i bacon och stek i smör på medelvärme till fin färg. Låt svalna något innan servering.

lördag 12 november 2011

Lammstek med krämiga rotfrukter och brysselkål


När det är säsong kan man hitta lamm till riktiga kanonpriser. Jag lagar nästan alltid lamm när jag är nere i Skåne då möjligheten finns att åka till Kullalamm (länk till inlägg om Kullalamm) och få fantastiskt kött. Denna gång blev det urbenad lammstek som jag marinerade på klassiskt vis. Jag skulle gärna lagat en hel stek på ben men kunde inte riktigt motivera 2 kg kött till 4 personer. Istället blev det fransyskan, rostbiffen och ytterlåret (steken består ju av dessa samt innerlår) som jag band upp ordentligt. Jag lagar alltid kött i ugn efter temperatur för att få önskad stekgrad. Då rotfruktsröran är krämig i sig uteslöt jag medvetet sås (men det skar lite i hjärtat...).


Lammstek 4 personer
800 g urbenad lammstek
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk hackad färsk rosmarin (el. 1 msk torkad)
1/2 msk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Smör till stekning

Blanda olja och kryddor till en marinad. Lägg steken tillsammans med marinaden i dubbla platspåsar, låt vila i kyl 2 timmar. Bind sedan upp steken med grillsnöre och bryn i panna till fin yta. Lägg därefter steken i en ugnsfast form och stek i ugn på 100 grader varmluft till en innertemperatur på 58 grader för rosa och 60 grader för mer genomstekt (lätt rosa). Låt vila i folie 15 min innan servering.

Rotfruktsröra
200 g morötter
200 g kålrot
200 g rotselleri
200 g palsternacka
2 msk crème fraiche
1/2 msk hackad persilja
1/2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
smör till stekning

Skala rotfrukterna och skär i drygt centimeterstora tärningar. Fräs tärningarna i lite smör någon minut, slå på vatten samt buljongtärning och bräsera (sjud) under lock ca 10 min. Tillsätt crème fraiche, persilja och låt puttra någon minut till. Smaka av med salt och peppar.

Till servering
Kokt färsk brysselkål (5 min i lättsaltat vatten)

torsdag 10 november 2011

Dragonkotletter med klyftpotatis

När svärmor skall stå vid spisen och frågar vad man vill äta till middag står denna rätt överst på min önskelista. Förvånande okomplicerad och snabblagad slår den smaklökarna med häpnad. Mitt enda tillägg till hennes recept är vinbärsgelé. Jag har alltid använt torkade eller frysta kryddor, men det blir nog bara godare med färska.


Dragonkotletter, 4 portioner
4 fläskkotletter med ben à 200 g
1 gul lökar
3 dl grädde (nej, inte snålgrädde...)
1 tsk hackad dragon
1 msk hackad persilja
1/2 tsk soja
salt (gärna Lawry's kryddsalt) och svartpeppar
smör till stekning

Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör på hög värme till fin yta, lägg åt sidan. Stek löken i skyn från kotletterna på låg värme till den är mjuk utan att ha fått färg av stekningen. Tillsätt persilja, dragon, soja och grädde. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar, jag föredrar en sås med rejäl sälta. Lägg i kotletterna och låt puttra med i 5 min.


Klyftpotatis
800 g fast potatis
flingsalt
1 msk matolja

Skrubba och skär potatisen i klyftor. Ställ dem i rader på högkant i en ugnsfast form eller på en plåt, detta för att alla klyftor skall få fin yta. Ringla över lite matolja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 20 min på 225 grader varmluft. Vill man ha lite extra yta kan man sätta på grillfunktionen sista 3-5 min.

Till servering
Grönsallad
Röd vinbärsgelé
Ev. lite timjan eller persilja till garnering

lördag 5 november 2011

Äppelflarn med vaniljglass

Det finns många bra saker med hösten men två av de bästa är som följer. Ett, man känner alltid någon som har äppelträd på tomten. Två, alla som har äppelträd på tomten vill inget hellre än att man skall komma dit och plocka äpplen till man storknar. Kombinationen av dessa sanningar gör hösten till en fantastisk säsong för mos, paj eller i detta fallet flarn. Man behöver inget större kunnande för att laga en god efterrätt med äpplen. Se bara till att ha smör, kanel och socker närvarande så löser sig det mesta!


Äppeltarte till 4 personer
2 smördegsplattor
1 stort syrligt äpple
50g smör
2 msk socker
1/2 tsk kanel
en nypa salt

Till servering
Vaniljglass eller vispad grädde


Blanda smör, socker, salt och kanel. Ta ut smördegsplattorna ur frysen och låt tina något innan de delas på mitten. Stansa en liten ring i mitten på varje platta och nagga insidan av cirkeln med en gaffel (detta gör att mitten på kakan inte reser sig och välter av dina äpplen i ugnen). Kärna ur äpplet och skär i skivor. Lägg skivorna på flarnen och klicka över smöret. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft i 15-20 min, bevaka noga så att de inte bränns.





tisdag 1 november 2011

Chips med peppardip

Om man gillar att bjuda på mat är det lätt att ambitionerna skenar iväg. Helt plötsligt står man där utan tid att fritera de sista violdoftande persiljekvistarna som skall pryda den 12-timmarsgrillade bläskfiskbläcksmarinerade spanska gris man prompt inhandlade vid senaste besöket i saluhallen. I de ögonblicken lovar man sig själv att nästa gång, då skall det minsann bli enklare. I det här fallet lyckades jag i alla fall med tilltugget. Nedan oförskämt enkla kombination ställde jag fram innan maten senast vi hade gäster på besök och det blev riktigt lyckat. Det fanns åtminstone inget kvar när förrätten dukades fram...


Man kan köpa kryddorna var för sig och stöta i mortel. Jag valde det enklare alternativet och köpte en färdig kryddburk med 5 sorters peppar där locket innehöll en kvarn.

Tilltugg till 4 personer
150 g släta lättsaltade potatischips
3 dl gräddfil
1/2 tsk salt
1/2 msk malen eller stött peppar av olika slag
ev. örtkvist till garnering

Blanda gräddfil, salt och 3/4 av pepparn och lägg upp i en trevlig skål. Strö resten av pepparn ovanpå blandningen och garnera eventuellt med en örtkvist. Servera med potatischipsen och skölj ner med en iskall ljus lager.