Sidor

onsdag 26 augusti 2015

Pasta med vitt vin, kyckling och dragon

Kyckling och dragon är en fantastisk kombination. Ta rikligt med parmesan och svartpeppar vid servering!



Kycklingpasta, 4 portioner
300g pasta, gärna gemelli eller fussili
600g kycklingbröstfilé
1 gul lök
3 morötter
1 zucchini
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
1/2 dl finhackad färsk dragon (2 msk torkad går bra)
1/2 dl riven parmesan
olivolja till stekning
salt och peppar

Koka pastan 1-2 min kortare än angivet på paketet. Finhacka löken, stek på medelvärme i 5-10 min i olivolja utan att den får färg. Skiva kycklingen och stek tillsammans med löken. Tillsätt vin, dragon och crème fraiche, låt puttra till kycklingen är klar. Skala och skiva morötterna. Dela zucchinin i mindre bitar. Lägg i parmesan, morötter och zucchini i grytan. Låt puttra 3-4 min. Smaka av med salt och peppar. Blanda kycklinggrytan och pastan. Servera med riven parmesan och svartpeppar.

onsdag 5 augusti 2015

Summer split; glassdessert med bär, daim och chokladsås

Det var min fru som snappade upp idén att ha Daim i banana split från någon tidning. Det blev hur bra som helst! Använd de bär/frukter ni tycker om och ta er tiden att göra egen chokladsås.


Summer split, 4-6 portioner
500 g vaniljglass
1 banan
1/3 liter jordgubbar
1 dubbel-Daim
maränger

Chokladsås
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1/2 dl kakao av hög kvalitet

Koka ihop ingredienserna till chokladsåsen på medelvärme. Arrangera glass, skivad banan, delade jordgubbar och krossad Daim i skålar. Toppa med chokladsåsen och maränger.

onsdag 22 juli 2015

Bookmaker toast på grillad oxfilé

Efter en runda på stan blev jag serverad en bookmaker toast på restaurang Nybrogatan 38 i centrala Stockholm. Sällan har en lunch smakat så gott och jag kände direkt att jag behövde testa att göra något liknande hemma. Det är en smaksak om man vill göra sin oxfilé helt på grillen eller i stekpannan. Jag är dock väldigt noga med temperaturen på köttet så jag steker alltid mitt kött i ugn på låg värme innan den får bekanta sig med grillen.


Bookmaker toast, 4 port
4 stora skivor surdegsbröd
800 g oxfilé i bit
2 avokado i skivor
8 körsbärstomater i klyftor
100g blandsallad
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
2 dl aioli
4 äggulor
1 dl grovriven pepparrot
Smör till stekning
Salt och peppar

Förslag på tillbehör
Mer aioli...
Pommes frites (eller vinägerchips) 

Salta och peppra oxfién, stek den i ugn på 80 grader varmluft till en innertemperatur av 53 grader. Stek sedan köttet på mycket hög värme till fin yta i en stekpanna eller på grillen. Blanda sallad, tomat, avokado med rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar.

Stek brödet i smör till fin färg. Lägg på salladsblandningen. Klicka på aioli. Skär köttet i skivor och lägg på. toppa med pepparrot, äggula och några varv på pepparkvarnen.

onsdag 8 april 2015

Viltkorv, potatis- och grönkålsstomp, pepparrot

Grönkål är en ny upptäckt för mig! Smakrik, vacker och en härlig konsistens. Här är ett recept som till stor del är taget från tidningen Gourmet. Snåla inte med smöret och osten, då blir stompet torrt. Vill man undvika kalorier får man ta en mindre portion! Goda viltkorvar finns i välsorterade matbutiker. Hittar man inga viltkorvar går det bra med en örtkorv, eller en god tjock grillkorv.


Viltkorv med stomp, 4 portioner
6-8 viltkorvar, gärna olika sorter
8 mjöliga potatisar
300 g grönkål
30 g smör
2 dl riven vällagrad ost (gärna cheddar)
1/2 msk dijonsenap
salt och peppar
smör till stekning

Till servering
Dijonsenap
Riven pepparrot
Surdegsbröd
Smör
Vällagrad ost
En god ljus öl

Stek korvarna i ugn 20-30 min på 225 grader över och undervärme. Skala, dela och koka potatisen i lättsaltat vatten. Skölj och dela grönkålen i mindre bitar, se till att inte ta med de tjocka stjälkarna. Stek grönkålen i smör på medelvärme till den har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd, det tar ca 5-7 minuter. Salta och peppra under stekningen. Mosa potatisen grovt med en gaffel, rör ner smör, senap och ost. Smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner grönkålen försiktigt. Servera korven och stompet med dijonsenap och nyriven pepparrot.

onsdag 25 mars 2015

Ugnsgrillad kyckling, buglur med grönsaker och crème på röd pesto

Här kommer en fantastisk vardagsrätt som även fungerar bra om man får gäster mitt i veckan och har lite mindre tid att laga något extra gott. Var noga att inte köra kycklingen för länge i ugnen, då blir den lätt torr. Ta hjälp av en stektermometer så blir det perfekt!


Ugnsgrillad kyckling med bulgur, 4 portioner
4 kycklingbröst eller majskycklingbröst
2 dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
1 liten gul paprika
1 liten röd paprika
10 körsbärstomater
1/2 purjolök eller 3-4 salladslökar
2 dl crème fraiche
3-4 matskedar röd pesto
timjan till garnering
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Salta och peppra kycklingbrösten, lägg i en ugnsfast form och stek ca 20-30 in till en innertemperatur av 72 grader. Koka bulguren i buljongen enligt anvisningarna på förpackningen. Rensa och strimla paprikorna, strimla löken och dela körsbärstomaterna i mindre bitar. Stek löken och paprikan mjuka i riktigt med olivolja på medelvärme, salta och peppra. Tillsätt körsbärstomaterna i slutet och stek några minuter till. Blanda ner bulguren i pannan, tillsätt lite mer olivolja, ca 1-2 matskedar, och fräs ihop någon minut. Om det finns någon sky från kycklingen, tillsätt det till bulgurblandningen. Blanda crème fraiche och pesto grovt. Arrangera bulgur och kyckling vacker på tallrikar, garnera med färsk timjan och servera med crèmen vid sidan av.

onsdag 11 mars 2015

Västerbottenpaj med löjrom

Här kombineras två av de absolut bästa svenska matprodukterna; löjrom och västerbottensost. Ett tips för vacker uppläggning är att använda två matskedar av modell större för att forma vackra "ägg" av löjrom. Nedan angivelser är beräknat som förrätt till 8-10 personer.


Pajskal
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 krm salt

Fyllning
175 g riven västerbottensost
2 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 krm finmalen vitpeppar


Till servering
Löjrom från Kalix (30-50 g per person)
Finhackad rödlök
Citronklyftor
Gräddfil
En kvarn med svartpeppar
Dill till garnering

Blanda alla ingredienser till pajdegen och nyp ihop till en fast deg, låt vila i kyl 30 min. Tryck därefter ut degen i en smord pajform, ca 24 cm, nagga botten med en gaffel och förbaka skalet i ugn 15 min på 175 grader varmluft. Om man tycker det är lättare kan man även kavla ut degen.

Fyllskalet med den rivna osten. Blanda ägg, grädde och peppar och häll över osten. Grädda 25-30 min på 200 grader varmluft till fin färg. Låt svalna något och servera med löjrom och tillbehör.

onsdag 25 februari 2015

Snittar med varmrökt lax och honungsmarinerad jordärtskocka

Det finns en stor fara med dessa snittar och det är att man inte orkar äta någon förrätt eller varmrätt. En härlig balans finns mellan den salta och feta laxen mot den krispiga och syrliga jordärtskockan. En garanterad kanonstart på festen!


Snittar med varmrökt lax, ca 30 st
6 tunna skivor danskt rågbröd
350 g varmrökt lax
2 msk hackad saltgurka
2 msk finhackad rödlök
1/2 dl finhackad dill (fryst går bra)
3/4 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 msk citronsaft

Marinerade jordärtskockor
250 g jordärtskockor
2 msk citronsaft
1 msk honung
1 msk rapsolja
3 msk vatten
2 msk finhackad gräslök
salt och nymalen svartpeppar
Gräslök till garnering

Skär bort kanterna på brödet och skär i små fyrkanter. Skala jordärtskockorna och skär i tunna skivor. Låt marinera i en blandning av citronsaft, honung, rapsolja, vatten, finskuren gräslök och lite salt.

Blanda saltgurka, rödlök, dill, majonnäs, citronsaft och crème fraiche. Dela laxen med fingrarna till mindre bitar och vänd ner försiktigt i blandningen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg lite laxröra på varje brödbit, toppa med jordärtskockorna och garnera med färsk gräslök.

onsdag 11 februari 2015

Varm choklad

Varma drycker gör sig bra under det kalla vinterhalvåret. Jag ser ingen anledning till att köpa färdiga pulver eller blandningar, det är så enkelt att göra själv. Om man vill ha en dryck med kraftigare smak kan bryter man med fördel ner några bitar mörk choklad.


Varm choklad, 4 muggar
1 liter mjölk
2 msk strösocker
3 msk kakao

Blanda mjölk med socker och kakao. Värm på medelvärme under omrörning. Smaka av med eventuellt mer socker/kakao efter tycke och smak.

Till servering/garnering
Vispad grädde
Marshmallows
Kakao

fredag 30 januari 2015

Risotto med ärtor, persilja och knaperstekt sidfläsk

Risotto går att variera i det oändliga. Här en variant som med fördel avnjutes tillsammans med en god skiva surdegsbröd och ett lätt rödvin.


Risotto, 4 portioner
3 dl arborioris
1 stor gul lök
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter hönsbuljong
3 dl riven parmesan
2 dl gröna ärtor (frysta går bra)
1 dl hackad persilja
salt och vitpeppar
400 g rimmat sidfläsk
olivolja till stekning

Skär fläsket i tärningar och stek till fin färg. Koka ärtorna. Låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i olivolja ca 10 min. Löken ska inte få färg. tillsätt riset och låt fräsa med löken i några minuter. Slå över vinet och låt puttra in. Späd med buljong i omgångar och rör ofta. Smaka av riset några gånger så att det inte blir överkokt. När riset är klart, tillsätt parmesan och späd eventuellt med lite med buljong till en krämig konsistens. Rör ner ärtor och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med det knaperstekta fläsket.

Till servering
Hackad persilja
Riven parmesan
Surdegsbröd
Smör

fredag 16 januari 2015

Kladdkaka med hallon

Kladdkakans goda rykte är tyvärr inte så gott. Den förknippas allt som oftast med papptallrikar och dåliga studentskivor. Kanske är det för att den är så enkel att alla kan göra den? Det ska ju vara svårt att laga mat för att man ska kunna bjuda på det, vet ni inte det? Nonsens! Jag föredrar att döma en kaka efter smaken och där ligger kladdkakan bra till. Dekorera vackert, som nedan med hallon, mandel och florsocker, och servera med lätt vispad grädde.


Kladdkaka med hallon, 8-10 portioner
200 g smör
3 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
100 g mörk choklad, 70%
1 krm flingsalt
Smör och ströbröd

Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 20-25 cm. Smält smöret och rör ner kakao, socker, rörsocker, salt och ägg. Sikta ner mjölet genom en sil och rör ihop till en slät smet. Häll över smeten i formen. Bryt chokladen över smeten och tryck försiktigt ner bitarna i smeten. Strö över flingsaltet. Grädda mitt i ugnen på 175 grader varmluft i 25 - 30 min. Kakan skall vara relativt lös när den tas ur ugnen, den stelnar allt eftersom den svalnar. Dekorera med färska hallon, mandelflarn och florsocker. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Till servering
Färska hallon
Mandelflarn
Florsocker
Lättvispad grädde