Sidor

fredag 27 januari 2012

Snittar med lufttorkad skinka och tomat

Dessa läckra mini-bruschettas passar bra om man har ett Italiensk tema på maten och går hem hos de flesta gäster. Tomatblandningen kan man variera som man vill med vinägrar, oljor och kryddor. Jag tycker om en mild kryddning så att skinkan får ta plats bland smakerna.


12 snittar
3-4 tunna skivor ljust surdegsbröd
6 tunna skivor lufttorkad skinka
12 söta körsbärstomater
1/4 liten rödlök
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
1/2 kruka basilika till garnering

Rosta brödet och skär i avlånga bitar. Dela tomaterna i små klyftor, hacka löken fint och blanda tomater, lök, olivolja försiktigt för att inte slå sönder tomaterna. Smaka av röran med salt och peppar. Dra isär skinkan med händerna och fördela på brödet, skeda upp tomatröran ovanpå. Toppa med grovt hackade basilikablad.

tisdag 24 januari 2012

Oxfilépasta med champinjoner och basilika

Min kötthandlare har ganska ofta oxfilésvansbitar till ett rimligt pris. Då passar jag på att fylla frysen! Oftast blir det klassikern Biff Rydberg, eller en god pastasås som nedan. Viktigast för mig när jag lagar oxfilé i mindre bitar är att inte översteka köttet, en fin yta utan att de blir helt genomstekta är målet. Därför steker jag alltid köttet för sig och tar sedan upp det ur pannan medan resten av såsen lagas klart. Man kan självklart välja själv vilken fetthalt man tar på grädden, men jag tycker vispgrädde blir klart godast. Jag lagar hellre mat med riktig grädde och äter lite mindre.


Oxfilépasta, 4 portioner
400-500 g oxfilé i bitar
400 g pasta ex. penne
300 g champinjoner
1/2 purjolök
3 dl grädde
1/2 vitlöksklyfta pressad
1 msk konc. kalvfond
1 tsk soja
1 msk riven parmesan
salt och peppar
smör till stekning


Till servering
färsk basilika
riven parmesan
svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skölj, dela och stek champinjonerna gyllenbruna i smör, salta under stekning, ta åt sidan. Strimla purjolöken och fräs någon minut i pannan efter champinjonerna, ta åt sidan. Stek oxfilébitarna snabbt till fin yta i smör på hög värme, de skall inte bli färdiga, och ta även dem åt sidan. Lägg tillbaka champinjoner och purjolök i pannan och tillsätt grädde , vitlök, soja och parmesan. Låt puttra någon minut och smaka av såsen med kalvfond, salt och peppar. Lägg till sist tillbaka köttet och låt puttra med till önskad stekgrad (testa genom att skära i en av bitarna). Servera med färsk basilika, riven parmesan och lite extra svartpeppar.

tisdag 17 januari 2012

Köttbullar

Vad skall man säga om köttbullar? Finns det någon som inte gillar dem? Gör en dubbel eller trippel sats och frys in när ni ändå är igång. Antingen äter man dem med tillbehör som föreslås nedan, alternativt en mer familjevänlig servering med stuvade makaroner och ketchup. Var inte rädd för att ge dem en mörk stekyta, då blir det extra gott!


Köttbullar, 4 port
500g blandfärs
1 mosad kokt potatis
1/2 dl ströbröd
1/4 dl grädde
1/4 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk socker
1 msk konc. kalvfond
1/2 msk soja
1 liten gul lök
salt och peppar
smör till stekning

Blanda grädde, mjölk, ströbröd och ägg och låt svälla 5-10 min. Riv löken på rivjärn och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en bunke. Krydda med salt & peppar och provstek en liten bit av smeten för att kontrollera kryddningen. Rulla till bullar (det blir lättare med lite vatten på händerna) och stek i ordentligt med smör till fin färg på medelvärme. Skär itu en köttbulle och och kontrollera att den är genomstekt.

Till servering
Potatismos eller kokt fast potatis
Gräddsås
Pressgurka
Rårörda lingon


onsdag 11 januari 2012

Fiskgratäng med dill och räkor

Oj va lycklig jag blev i unga år när mamma lagade fiskgratäng! Som bäst var den när det, precis som i receptet nedan, låg nyskalade färska räkor på toppen. Det är fritt fram att använda den fisk man tycker bäst om, men jag föredrar en till köttet kraftigare vit fisk såsom kolja eller torsk. Självklart är det pomme ducesse som gäller och inte vanligt potatismos. Orkar man inte spritsa kan det bli nog så snygg med några nonchalanta klickar.

Vilken lyckost man är som har en blivande fru som är händig med spritsen!

Fiskgratäng till 4
800g torskfilé
800g mjölig potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
2 msk smör
ev. lite mjölk
salt och finmalen vitpeppar

Dillsåsen
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1-2 dl mjölk
3 msk hackad dill (fryst går utmärkt)
saft från 1/4 citron
salt och finmalenvitpeppar

Garnering
En näve handskalade färska räkor

Smörj en lagom stor ungsfast form (jag använde en glasform som var 30x30 cm, den blev perfekt i storleken). Dela på torskfiléerna om det behövs, salta & peppra och rulla dem till cylindrar. Stek i ugnen på 200 grader varmluft i ca 20-25 min till fiskköttet är vitt och "skiktar" sig. Medan fisken är i ugnen så gör potatisen och såsen. Börja med att dela potatisen i små bitar och koka till de är helt mjuka. Mosa den kokta potatisen grovt, tillsätt ägg & grädde, smör och vispa försiktigt till en smet. Smaka av med salt och vitpeppar och späd eventuellt med lite mjölk om smeten är för hård för att spritsa.

Till såsen börjar du med att smälta smör i en kastrull, tillsätt mjölet och låt fräsa en kort stund. Slå på grädde och mjölk i omgångar under omrörning. Tillsätt dill, citron och smaka av med salt och vitpeppar. Koka ner till önskad konsistens. Jag gillar personligen när såsen är lite tjockare i fiskgratäng.

När fisken är klar, för den till mitten av formen, spritsa potatisen på var sin kant och häll såsen över fisken. Gratinera på högsta grillvärme till fin färg. Lägg på räkorna direkt när du tar fomer in ugnen, låt stå någon minut innan servering.

Till servering
Klassisk blandsallad med tomat och gurka

onsdag 4 januari 2012

Paprikakryddade fläskkotletter med grillade grönsaker

Om det skall lagas kött är fläsk min absoluta favorit. Det är smakrikt, lätt att variera och dessutom billigt. Kotletter är en fantastisk styckdetalj som kan varieras i det oändliga, här ett recept inspirerat av Mannerströms "Fläskkotletter Esterhazy". Lägg några minuter på att prata lite kött med din handlare så kan du få tips när fina partier är på väg in. Ibland finns möjlighet att lägga vantarna på marmorerade fläskkotletter på ben med svålen kvar, då är lyckan gjord!

Ett förslag på smakfull presentation, men utan varma uppläggningsfat svalnar såsen direkt!

Fläskkotletter, 4 portioner
4 stora kotletter à 150 g
1,5 msk mjöl
1,5 msk paprikapulver
1 krm chilipulver
4 morötter
1 purjolök
1 gul paprika
salt och peppar
smör till stekning
hackad persilja till garnering

Torka kotletterna med hushållspapper. Blanda mjöl, paprikapulver, chilipulver och lite salt & peppar. Panera kotletterna i mjölblandningen och stek på medelvärme i smör till fin färg, någon minut på varje sida (se upp, kryddorna bränner lätt). Stek klart i ugn 10-15 min på 200 grader varmluft. Spara stekskyn. Skär grönsakerna i strimlor och stek i smör till de är mjuka, salta och peppra.

Paprikasås
2 dl crème fraiche, 38%
2 dl matlagningsgrädde
ev. lite mjölk
1-2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
1/2 krm paprikapulver
1/2 krm chilipulver
stekskyn från kotletterna
salt och peppar

Blanda alla ingredienser till såsen och låt koka upp. Sjud till önskad konsistens, späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Till servering
kokt potatis
grönsallad

tisdag 3 januari 2012

Kanderade apelsinskal

Att göra kanderade apelsinskal är matlagningsterapi när den är som bäst. Det enda som krävs är apelsinskal, socker, vatten och tålamod. Passa på att göra riktigt mycket när ni ändå är igång. När ni efter mycket slit ställer fram en liten skål till kaffet på släktträffen är chansen stor att mormor glömmer kommentera att gardinerna inte riktigt matchar mattan, eller att barnbarnet nog har lite för lite kläder på sig så här mitt i vintern. Nedan recept är inspirerat från boken Oaxens Julmat.


Kanderade apelsinskal
4 apelsiner
3 dl socker
3 dl vatten
strösocker att rulla i
ev. mörk choklad 70%

Tvätta apelsinerna noga under rinnande varmt vatten. Skär av toppen och botten på apelsinen. Skär sedan vertikala snitt i apelsinen, ca 5-7 snitt per apelsin. Skala sedan apelsinerna i de delar som snitten skapat. Skär sedan bort det vita från skalen och därefter skalbitarna i strimlor, ca 5 mm tjocka. Förväll skalen 8-10 gånger med nytt kokande vatten varje gång för att få bort det bittra i smaken. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och sjud skalen i 20 min. Låt skalen svalna i lagen, ta upp dem en och en, rulla i socker och lätt på ett smort grillgaller. Låt sedan skalen torka i ugnen på lägsta värme med luckan på glänt i 10-15 timmar. Om det behövs så rulla eventuellt i mer socker. Vill man ha en ytterligare dimension kan man smälta lite mörk choklad och doppa de kanderade skalen i.