onsdag 29 maj 2013

Smörstekt torskrygg, kantareller, schalottenlök och ansjovis

Fisk och svamp kan vara en gudomlig kombination. Nedan recept är hämtat från Gourmet och kocken Klas Lindberg. Om man vill kan man baka torsken i ugnen efter att en fått fin yta i pannan. Jag valde att steka allt i pannan och var noga med att ösa ordentligt med smör över torsken under stekningen. Skippa inte ansjovisen! Den är hela grejen.


Torskrygg, 4 portioner
800 g torskrygg
olja och smör till stekning
salt och vitpeppar
300 g färskpotatis
1 burk ansjovis à 125 g
10-15 schalottenlökar
300 g trattkantareller (torkade går bra)
1 citron
färskriven pepparrot
persilja till garnering

Blötlägg svampen om den är torkad. Torka fisken torr med papper och dela den i fyra bitar, grundkrydda med salt och vitpeppar. Koka potatisen i välsaltat vatten. Dela potatisen i halvor/mindre bitar. Skala löken och stek dem hela i smör på medelvärme. Tillsätt svampen när löken är klar och fräs några minuter, tillsätt en klick smör mot slutet. Lägg i potatisen pannan och häll på några skedar ansjovisspad, pressa i lite citronsaft och smaka av hela blandningen med salt och peppar. Stek torsken i en blandning av smör och olja. Se till att fisken få fin yta och sänk sedan värmen och låt den gå klar. Ös fisken med smöret under stekningen, salta och peppra lite till. Placera kantareller, potatis och lök på en tallrik. Lägg fisken ovanpå och garnera med ansjovis, pepparrot och persilja.



tisdag 21 maj 2013

Grillad sparris, hollandaisesås, sikrom och dill

En riktig förrättsklassiker, av en anledning. Var lite försiktig med citronsaften i såsen, det blir lätt för mycket. Jag gillar att ha ganska mycket tuggmotstånd kvar i sparrisen, men vill man grilla sönder den är inte jag den som kommer springande...


Sparris med hollandaise, 4 portioner
grön sparris, 12-16 st
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
2 äggulor
150 g smält smör
1/2-1 msk citronsaft
salt
en knivsudd cayennepeppar
50 g sikrom eller löjrom
dillkvistar till garnering

Förbered ett vattenbad, sätt en kastrull med vatten på medelvärme. Lägg gulorna i en bunke och vispa i vattenbadet till de börjar tjockna. Häll då i smöret i en fin stråle under kraftig vispning. Ta endast det klara från smöret och skippa "bottensatsen". Krydda såsen med citronsaft, salt och cayenne. Om såsen blivit för tjock, späd med lite vatten. Skär bort det träiga från sparrisen och pensla med olivolja. Strö över flingsalt och grilla sparrisen 3-5 minuter, vänd efter halva tiden. Servera med såsen, sikrom och dill.

onsdag 15 maj 2013

Chilikryddad lax i ugn, sparris, champinjoner och rädisor

Ibland kan det vara skönt att komma ifrån de traditionella kolhydraterna och frossa i grönsaker och svamp istället. Nedan kombination är lite udda men väldigt god.


4 portioner
800 g laxfilé i bit (med eller utan skinn)
1 tsk chilipulver
1 tsk chiliflakes
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
svartpeppar
300 g grön sparris
300 g champinjoner
1 knippe rädisor
1 stor rödlök
olivolja till stekning

Blanda kryddorna och gnid in laxen med blandningen. Stek i ugn på 200 grader varmluft ca 20 min till en innertemperatur av ca 55 grader (använd stektermometer). Skölj och skär bort det träiga från sparrisen. Skölj och halvera champinjonerna. Skala och skär löken i klyftor. Skölj rädisorna. Stek grönsakerna och svampen i omgångar i gjutjärnspanna. Krydda med salt och peppar under stekningen. Lägg grönsakerna runt laxen och servera direkt.

Till servering
Crème fraiche med färska örter

söndag 12 maj 2013

Grillad hamburgare - barbeque burger

Nu är grillsäsongen igång! Vad är bättre att smygstarta grillandet med än en riktigt saftig burgare? Se till att ha rikligt med tillbehör så att alla kan göra sin egen favorit.


Bbq burger, 4 portioner
4 haburgerbröd
800 g nötfärs
1/2 dl vatten
2 msk bbq sås
salt och peppar
2 gula lökar
8 skivor lagrad ost
smör och olja till stekning

Blanda nötfärs, vatten, bbq sås och salt & peppar. Forma till 4 hamburgare och grilla/stek på medelvärme till önskad stekgrad. Lägg på osten sista minuten. Stek löken till fin färg. Grilla/stek bröden snabbt på båda sidor. Lägg den stekta löken ovanpå osten och komplettera eventuellt med fler tillbehör.

Förslag på tillbehör
Bbq sås
Bearnasise
Klyftpotatis
Gurka
Tomat
Cole slaw
Sallad
Grillad majskolv

torsdag 2 maj 2013

Kräftstjärtsgryta med saffran och tomat

Under min studietid var denna rätt det som lagades när matlådan skulle bli något extra. Tyvärr blir kräftstjärtar hårda och tråkiga om man kör dem i mikrovågsugn men jag var inte så kräsen efter timmar av matteföreläsningar. Missa inte de svarta oliverna!


Kräftstjärtsgryta, 4 portioner
2 burkar kräftstjärtar i lake à 350 g
3 tomater
1 gul lök
2 burkar smaksatt crème fraiche, saffran och tomat
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
Salt och peppar
olivolja till stekning

Till servering
Pasta, penne tricolore
Svarta oliver
Blandsallad

Skala och finhacka löken. Skölj och hacka tomaterna. Stek löken på svag värme några minuter, den skall inte få färg. Häll på ca 1.5-2 dl av kräftspadet, låt koka ner till hälften. Tillsätt crème fraiche samt tomater och låt grytan puttra på svag värme till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att toppa med kräftstjärtar och dill. Man behöver inte röra ner kräftstjärtarna i såsen, de blir lätt hårda om de blir för varma. Låt allt blandas på tillriken. Servera med penne tricolore, en blandsallad och svarta oliver.

söndag 28 april 2013

Pilgrimsmussla, blomkålscrème och brynt smör

Det finns få råvaror man behöver göra så lite med för att de skall smaka himmelskt som pilgrimsmusslan. Stek den snabbt i lite smör, salta lätt och du är hemma. Jag försöker att inte ha för kraftiga smaker i kombination med pilgrimsmusslor, utan låter den stå i centrum.


Pilgrimsmussla med blomkålscrème, 4 portioner (förrätt)
8 st pilgrimsmusslor
1/2 blomkålshuvud
1/2 dl crème fraiche
3 msk smör
1 msk citronsaft
smör och olja till stekning
salt och vitpeppar
sparrisknoppar eller färsk persilja till garnering

Skölj och dela blomkålen i mindre bitar. Skär en kvist i tunna skivor till garnering. Skär eventuellt bort träiga delar av stammen. Koka blomkålen till den är mjuk i lättsaltat vatten, ca 10 min. Mosa blomkålen grovt med en gaffel eller potatisstomp. Tillsätt crème fraiche och värm upp hastigt. Mixa crèmen helt slät med en stavmixer, smaka av med salt och vitpeppar. Se till att crèmen inte blir för lös, låt den i så fall ånga av på medelvärme. Bryn smöret i en kastrull och tillsätt citronsaften. Stek musslorna i en blandning av smör och olja hastigt till fin färg på båda sidor. Salta lätt. Stek inte musslorna för länge, då blir konsistensen gummiaktig och tråkig. Lägg en klick blomkålscrème på varje tallrik. Placera musslorna på crèmen, toppa med brynt smör och garnera med blomkålsskivorna och skotten från sparrisknoppar.

torsdag 4 april 2013

Kycklinggryta med dragon och morötter

Kyckling och dragon är en lyckad kombination. Här en lite mer välarbetad vardagsgryta som ackompanjeras lika gärna av ris som pasta. En bra sås är inget man kan stressa fram, men belöningen är ljuvlig så öva upp ditt såstålamod.


Kycklinggryta, 4 portioner
4 kycklingbröst eller en hel kyckling styckad i mindre bitar
3 morötter
1 färsklök eller gul lök
1/2 zucchini
1/2 liter hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
3 dl grädde
1 msk maizena
1-2 msk hackad färsk dragon (torkad går bra)
salt och peppar

Dela kycklingen i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna strimlor. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Skär zucchinin i mindre bitar. Varva kyckling, lök och morötter i en kastrull. Grundkrydda med salt. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn. Slå över vin och buljong, låt koka upp. Låt sjuda på svag värme till kycklingen är genomkokt, ca 10-15 minuter. Häll av buljongen i en egen kastrull, håll kyckling och grönsaker varmt. Reducera, dvs koka ner, buljongen till 1/3. Späd med grädde och krydda med dragon, salt och peppar. Låt puttra på svag värme några minuter. Om såsen är för lös så red av med lite maizena till önskad konsistens. Häll tillbaka såsen på kycklingen. Tillsätt zucchini och låt småputtra i 2-3 min. Servera med ris eller pasta.

Till servering
Ris eller pasta
Blandsallad

måndag 1 april 2013

Korvgryta

Nedan recept är inspirerat av ett recept från Leif Mannerströms kokbok Husmanskonst. Jag gillar verkligen Mannerströms matlagning men hans uppfattning om hur stor en portion mat är kan man tycka vad man vill om (jag korrigerade till vad jag anser vara normalt intag utan risk för totalt matkoma). Välj bland dina favoritkorvar, gärna några med lite stark kryddning som sätter lite karaktär på grytan. Varför inte prova att ha i någon stark ölkorv?


Korvgryta, 4 portioner
8 st korvar av varierande sort
4 potatisar
1 gul lök
3 morötter
200 g vitkål
2 små palsternackor
1 persiljerot
1 flaska öl, gärna en lager
1/2 - 1 liter hönsbuljong
1 knippe persiljestjälkar
1 msk torkad timjan
1/2 dl finhackad färsk persilja
salt och peppar

Till servering
Senap
Grovt bröd el. knäckebröd
Smör och ost

Skala och skär löken i klyftor. Skala palsternackorna, morötterna och potatisen och dela i mindre bitar. Skala persiljeroten och strimla den fint med skalaren. Skär vitkålen i tunna strimlor. Dela korvarna i mindre bitar. Varva alla ingredienser i en stor kastrull, grundkrydda med salt och peppar. Bind stjälkarna med steksnöre och lägg i grytan. Häll på öl, buljong samt tillsätt timjan. Låt koka upp och sjud till grönsakerna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Smaka av kryddningen under koktiden och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Vänd ner persiljan precis innan servering.